Erik Rost

Erik Rost kommer fra Sverige der han ble født i Alfta 30. mai 1985. Han har skapt seg et navn innen orientering som en ski-orienterer. I mange år har han tilhørt verdenseliten. Sesongen 2010 ble hans store gjennombrudd hvor han kom seg helt til toppen i skiorientering.

I tillegg til å være i elite toppen innen skiorientering driver han i tillegg med orientering uten snø og is. Som en orienterer gjør han det bra, men han er ikke i toppeliten slik han er på ski.

I 2008 vant han den totale verdenscupen i skiorientering. Han vant gull i europamesterskapet for mellomdistanse i skiorientering i 2011. I 2015 vant han EM-gull i langdistanse skiorientering, i tillegg tok han med bronse i verdensmesterskap i sprint. 2017 har han vunnet EM-gull i stafett, og VM-gull i mikset stafett sammen med Tove Alexandersson.

Hva er skiorientering?

Skiorientering har de samme grunnprinsippene som annen orientering. Utøverne må raskest mulig komme seg gjennom en løype hvor de må innom flere kontrollposter underveis. Det finnes ingen fikset arena fordi orientering benytter naturen i sin helhet. Skiorienterer må i tillegg holde styr på skiene som de har på seg. Det er på mange måter en test av de ulike utøverne for å se hvem som har den beste utholdenheten, beste skiteknikken, og beste navigerings ferdigheter samtidig som de sloss mot klokken.

Vinner i verdenscupen

Året 2008 vant han den totale verdenscupen i skiorientering. Dette satte ham på kartet for mange andre land og utøvere. Gjennom de ulike løpene vant han hele fem av de tretten løpene, mens han lå blant topp ti i resten av dem.

54 menn og kvinner deltok under dette verdensmesterskapet. Det å holde seg blant topp ti er en stor bragd i seg selv, men det å vinne sammenlagt viser hvilket talent han har. Denne verdenscupen fant sted to år før hans gjennombrudd, men denne verdenscupen viser at han allerede i 2008 var klar til å finne sin plass i toppeliten.

Junior verdensmester

De som er mellom 20 og 31 år kan delta i juniormesterskap. Mesterskapene deles inn i ulike øvelser som deltagerne må gjennom. Langdistanse, mellom distanse, stafett osv.

Når Erik Rost deltok i 2011, stilte han i herrenes elite klasse. Etter et spurtoppgjør mellom ham og finske Staffan Tunis, tok han seieren. På tredje kom russiske Vladimir Barchukov, som kom i mål 1:26 etter Erik.