Orientering i Norge

Norge har som mange andre land orientering både innenfor ski-, sykkel- og fotorientering. Skiorientering involverer at utøverne går gjennom en løype med ski. Denne typen løp finner sted på vinteren. Sykkelorientering involverer at utøverne benytter sykler for å ta seg gjennom en løype. Fot orientering involverer at utøverne tar seg frem på fot. Disse er de største grenene innenfor orientering.

Hvilke orienterings former finnes i Norge?

Fotorientering regnes som den «normale» orienteringsformen. Deretter kommer skiorientering, mens sykkelorientering kommer til slutt. Sykkelorientering er en ganske ny form for orientering, men den vokser raskt.

Det finnes også presisjonsorientering som er den foretrukne formen for funksjonshemmede fordi det ikke er noen fysiske konkurransemoment. Dermed kan alle konkurrere på likt nivå.

En siste form er turorientering hvor du selv bestemmer hvilke poster du vil ta og når du vil ta dem. Postene ligger ute hele sommerhalvåret slik a utøverne kan ta dem i eget tempo.

Norske orienteringsmesterskap

I Norge har vi flere mesterskap som er spredd landet rundt. Norgesmesterskapene finner sted fra Sør-Norge og helt til Nord-Norge.

NM-Natt er et arrangement som finner sted i Kristiansand. Mesterskapet dekker fellesstart og Norgescup mellomdistanse. Hamar og Løten samarbeider med NM-sprint og NM-sprintstafett. NM-ultralang finner sted i Bergen. I Sør-Trøndelag finner du O-idol og junior-NM stafett. Orientering idol er løp for dem som ikke enda er på junior nivå, altså de som er under 20 som er grensen for junior utøvere. Dette gir utøverne en smakebit på hva som venter dem i junior løpene. NM-uka finner sted i Halden, som har både mellomdistanse, langdistanse, og stafett.

Orientering klubber og utøvere landet rundt

I Norge har vi orienteringsklubber fra lengst sør til øverst i nord. Klubbene ligger spredt og har sine egne formål. Noen klubber er tilpasset profesjonelle orienterings utøvere, mens andre er tilpasset alle. Det finnes ulike typer orienteringsklubber. Noen ligger under andre idrettsforetak i sitt hjemsted, mens andre har rene orienteringsklubber. Noen kjente orienteringsklubber i Norge er Larvik orientering, Sortland orientering, og Raumar orientering.

Norge har flere gode orienterings utøvere rundt om landet. Magne Dæhli er en av dem. Han løper bra og har gjort det bra innen skiorientering og fotorientering. Han har tatt gull innen begge kategorier.
En annen utøver er Eskil Kinneberg som har vunnet gull i junior mesterskap, og tatt sølv i europamesterskap. Olav Lundanes har tatt med seg mange medaljer hjem til Norge både i gull, sølv, og bronse. Han har blant annet vunnet Verdensmesterskapet i orientering hele fem ganger. Han er en av Norges beste orienterings utøvere.

På kvinne siden har vi utøvere som Anne Margrethe Hausken Nordberg. Hun er en veteran innen norsk orientering og har brakt mange medaljer hjem. Hun har blant annet vunnet verdenscupen hele ti ganger.