Verdensmesterskapet i orientering

Verdensmesterskapet i orientering ble avholdt for første gang i 1966, og det ble på denne tiden konkurrert i to distanser: langdistanse, og stafett. Altså en individuell konkurranse, og en lagkonkurranse. Det ble lagt til enda en øvelse i 1991, og dette var kortdistanse. I 2003 ble også stafett langt til i programmet, og kortdistansen ble da erstattet med mellomdistanse slik at man ikke skulle blande og forveksle navnene. Nylig, i 2014, kom også sprintstafett med i konkurransen. Siden 2003 har VM blitt holdt hvert år, men før dette ble det holdt kun annethvert år med unntak av 1978 og 1979. Verdensmesterskapene blir arrangert av det internasjonale orienteringsforbundet, som ble opprettet i 1961. Dette forbundet består av 80 nasjonale orienteringsforbund.

Distanser i VM

Sprinten har en vinnertid på ca. 13-15 minutter, hvor man konkurrerer individuelt, mens i sprintstafetten konkurrerer man som lag på fire personer. Mellomdistansen har gjerne en vinnertid på 30-40 minutter, mens langdistansen ligger på rundt 70-100 minutter. I begge disse deltar man individuelt, men i stafett er det igjen lag som deltar sammen, og her er det tre personer per lag.

Arrangører av VM

Hvor verdensmesterskapene blir holdt varierer fra år til år. Det første året, i 1966, ble mesterskapet arrangert i Finland. Det har gjennom tidene blitt holdt i Norge tre år: 1978 i Kongsberg, 1997 i Grimstad, og 2010 i Trondheim. I tillegg skal verdensmesterskapet arrangeres i Østfold i 2019. Hvor mesterskapene skal holdes blir valgt delvis basert på hvordan terrenget ser ut. Man legger mye vekt på skjønnhet, og Skandinavia, i tillegg til Australia og New Zealand, er derfor flotte steder å holde VM på grunn av vakker natur.

I fjor, 2016, ble verdensmesterskapet avholdt i Sverige. Det var 318 deltakere som var med fra 47 ulike land. Det ble konkurrert i sprint, sprintstafett, langdistanse, mellomdistanse, og stafett. I mellomdistansen tok Norge sølv for både menn og kvinner, mens i langdistanse tok nordmannen Olav Lundanes gull for herrene. Her tok Anne Margrethe H. Nordberg bronse. Herrene tok også gull i stafett. Norge endte opp med to gull, to sølv, og en bronse, og kom på andreplass når det kommer til samlede medaljer etter Sverige. Danmark kom på tredje. Vi ser godt at orientering er størst utbredt i Skandinavia. I tillegg var de Skandinaviske landene blandt de nasjonene med flest deltakere i mesterskapet.

I år, 2017, vil VM i orientering bli avholdt i Estland, og dette vil være det 34. verdensmesterskapet i orientering. Dette er første gang mesterskapet blir arrangert i Estland, og vil foregå fra 30. juni til 7. juli. I forrige verdensmesterskap hadde landet selv med hele ni deltakere. Det skal konkurreres i de samme distansene som i Sverige i fjor.