Nødvendig utstyr for orientering

I alle sporter er det viktig at alle utøverne er trygge og har det nødvendige utstyret. I orientering ligger hovedfokuset på å ta seg frem i natur etter eget ønske for å komme rasket mellom poster og til mål. Siden det ikke finnes en bestemt løype er det opp til en enkelt utøver å analysere forholdene og rutene for å komme seg både trygt og raskt frem.

Dersom været har vært ustabilt i en tid kan det beste være å passe ekstra på når du planlegger ruten. Dette kan en gjøre ved å bytte sko til noen som har bedre grep, velge ruter med bedre terreng, og bruke litt ekstra tid slik at ingen blir skadet.

Innen orientering er det utstyr som er et krav uansett hvilket nivå en stiller på. Alle utøverne må ha løpe sko, kart og kompass, løpedrakt, og kontrollkort.

Gode løpesko er viktigst

Løpesko er det viktigste for en løper. Skoene bærer løperen trygt gjennom den løypen utøveren har valgt seg. Feil valg av fottøy kan enkelt skape ulykker ved at en utøver mister balansen på annet vis og skader seg på denne måten. Det er svært vanlig at utøvere skader seg på grunn av dårlig valg av fottøy. Det anbefales lette, men sterke sko med non-slip såler. Dette fordi de gir et godt grep på alle typer underlag. Dette er spesielt viktig i en sport som orientering hvor en utøver møter på alle typer underlag fra stein til gjørme.

Kart og kompass – nødvending kombinasjon

Kart og kompass er en uslåelig og nødvendig kombinasjon. Alle utøverne må ha et kart og kompass for å være sikre på hvor de er og hvor de skal. Kartene viser hvordan landskapet rundt i løypen er og gir utøverne en ide om hvordan de skal forholde seg til denne. Kompasset gir utøveren et konkret holdepunkt for hvilken retning de drar i. Dette sammen med kartet gjør at utøveren kan komme seg gjennom løypen.

Annet nødvendig utstyr

En løpedrakt er noe alle seriøse utøvere har. Dette er et lett og fleksibelt stoff som beskytter utøveren samtidig som den gir rom for bevegelse, selv når den blir våt.

Kontrollkort får utøverne ved startstreker til et løp. Dette kortet benyttes som et bevis på at en utøver har passert gjennom de ulike postene i løpet. Ved postene vil det finnes en elektronisk måler som forteller at du har vært der, i tillegg til en manuell huller som du benytter til å stemple hull i kortet med.

Utstyr som vannflaske, mat, solkrem, hat, telt, og håndkle er forslag på noen ekstra utstyr som en utøver bør vurdere å ta med til løp.